Kävin siellä koulua vuosina 1963-68. Viimeiseksi vuodeksi (6. luokka) poikaluokkamme sijoitettiin Kontion Majalle, koska pääkoululla ei ollut tilaa, pihalle rakennetusta parakkikoulusta huolimatta. Uskoisin, ettei Majaa käytetty kouluna enää vuoden -68 jälkeen.
Koulunkäynti ”Kontsikalla” oli tosi rajua. Elimme kuin pellossa, sillä 6. luokalle olivat päätyneet Vartsikan koulun kaikki ”pahikset”.
Luokanvalvojanamme aloitti vasta hiljattain edesmennyt Tauno ”Hämis” Hämäläinen. Hän lähti pian USA:han, mutta palasi keväällä opettajaksemme. Lukukauden aikana kulutimme loppuun kolmen muun opettajan hermot.
Kerran yksi oppilaista (Jaakko) karkasi luokasta ikkunan kautta Hämiksen kielloista huolimatta. Hän lähti oven kautta Jaskan perään, jolloin tämä kiipesi ikkunasta takaisin luokkaan. Hämis juoksi takaisin sisään niin nopeasti, ettei Jaska enää päässyt ikkunalle, vaan joutui piiloutumaan harmoonin taakse.
Siinä he vaanivat toisiaan harmoonin molemmin puolin, kun luokan seinäkaapin ovi aukesi itsestään ja työntökuula vieri lattialle. Hämis, joka oli aivan raivona, nosti kuulan ensin takaisin kaappiin. Mutta kun se valui ulos heti uudestaan, hän heitti kuulan kaikin voimin Jaskaa kohti. Onneksi kuula osui harmooniin.
Jussi Salmia tuli silloin tällöin käymään koulullamme, jolloin hän ja Hämis vaipuivat sotamuistoihinsa, ja luokka sai loppupäivän vapaata. Kerran edellisvuonna räiskyttelin lätäkön vettä pääkoulun pihalla, kun ”jodeka” (JS) syöksyi ulos, tarttui minua kraivelista ja retuutti kellon alle seisomaan niin, etteivät jalat paljon maata koskettaneet.
Toisen kerran olin tulossa kesken tunnin luokkaan, kun yksi ovi aukesi ja käytävälle astui Emilia Ahrenberg. Neiti ”Aarenperi” piti kahta tyttöä tukasta, talutti heidät käytävällä olevalle pesualtaalle ja pesi tyttöjen meikit pois. Nykyään ei näillä metodeilla taitaisi opettajanvirka kestää päivääkään.
Piti vielä kommentoida yhtä kuvaa Jyry Louhiston albumissa. Siinä on JS:n poikaluokka. Kuvassa näyn minäkin. Istun hörökorvineni vasemmalla, suoraan seisovan tummapuseroisen pojan edessä. Uskoisin, että kuva on viidenneltä luokalta (1967). Tosin kaikki nämä pojat eivät päätyneet minun luokalleni. Muistelen jotain sellaista, että poikia oli liikaa yhteen luokkaan, joten JS joutui ottamaan osan omiksi oppilaikseen.
Leo Backman